Tidigare säsonger av idrottscaféer

under konstruktion

2023

8 februari: Anna Eriksson Varbergs GIF Gymnastik i Tresteget - en eldsjäl med stor energi, i stort och smått, gav en bild av gymnastikens underbara värld. Fler sådana behövs inom idrotten!
22 februari: Adnan Bianca - Unite People ett unikt fotbollsprojekt som grundades av eldsjälen Adnan. Det är en förening som sätter människan i centrum, gammal som ung, kvinna som man, allas lika värde. Föreningen brinner för parasport. En stor delar verksamheten bedrivs i projektform.
8 mars: Kjell Salen - en eldsjäl berättade med stor inspiration om windsurfing som hobby. Windsurfing känns som ett gift i kroppen, citat "Har man provat på slutar man aldrig!" Det finns ett antal olika grenar inom windsurfingfamiljen. Windsurfing har funnits på OS programmet sedan 1984.
28 mars: Jocke Persson och Freddan Danielsson 
på Vallen - allt om BoIS-fotbollen inför fjärde Allsvenska säsongen.
5 april: ?
15 maj: Tommy Söderberg, Jubileumsföreläsning - Tommy berättade minnesbilder från sin tid som tränare både inom mindre föreningar som större samt sin tid som förbundskapten och det fina samarbete som utvecklades med Lars Lagerbäck. Han utbildade sig till gymnastiklärare arbetade några för att sedan satsa sitt yrkesliv inom fotbollen, efter tränaruppdrag i bl.a. Brommapojkarna och Djurgården, nå Sveriges mest prestigefyllda uppdrag förbundskapten för svenska herrfotbollslandslaget 1997. Tommy ledde Sverige till EM slutspel 2000 och tillsammans med Lars Lagerbäck ledde de landslaget till VM 2002 och EM 2004. Han är fortfarande aktiv som ledare och nu i en roll som han verkligen brinner för, nämligen ungdomar som kanske är på väg i fel riktning, där idrott och inte minst ett aktivt ledarskap inom föreningsverksamheten kan bidraga med ovärderlig styrka och hjälp till dessa ungdomar.
4 oktober: Urban Lidrot underhöll med stämningsfulla bilder på fotbollsplaner, kryddade med härliga fotbollshistorier.
18 oktober: Thomas Elengård, läkare och f. d. elitkickboxaren och elitsoldaten i Elitstyrkans Hemligheter, som brinner för friskvård, hälsa och träning, berättade om sitt liv och de kort- och långsiktiga konsekvenser som hans felaktiga val som ung ledde till.
1 november: Kalle Dalenbäck, berättade om sin 30 årig resa med att få jobba med sin hobby - den egna skjutbanan och Järlövs sportingclub.
15 november: Björn Johansson visade bilder som tog oss med på en utflykt kring idrottsevenemang runt fästningen och stenbrottet.
29 november: Elsie Antonsson och Ingemar Karlsson, två syskon som berättade om vattenskidåkning och sina framgångsrika karriärer. Elsie är Sveriges genom tiderna främsta medaljvinnare i parasportens vattenskidor! Ingemar har åkt vattenskidor i 50+ år och är också initiativtagare till Varbergs Vattenskidklubb.

2022

29 mars Årsmöte: Ronald Johansson - visade ett antal filmsnuttar med såväl idrottsinnehåll som med Varbergsanknytning.

2021

På grund av Coronapandemin anordnades inga caféer detta år!

2020

5 februari: Sportjournalisten CeGe Berglund, GöteborgsPosten och Aftonbladet - upplevelser under ett långt och händelserikt yrkesliv.

19 februari: BoIS-tränarna Jocke Persson och Fredrik Danielsson - inför den Allsvenska premiären.

4 mars: Ulf Dofvermark, Varbergs MBK, - verksamheten och MTB-loppet.

18 mars: Simon Aulén, HK Varberg, - hans uppväxt och hur handbollen räddade honom.

1 april: Håkan Gustafsson, Kultur- och Fritidskontoret, - idrottsanläggningarna i kommunen. Vad vi har och vad vi får!

15 april: Martin Jönsson, JSM-gruppen, - företagets syn på sponsring och varför de stöttar idrotten i kommunen så mycket.

29 april: ?

På grund av Coronapandemin anordnades inga fler caféer 2020!

2019

23 januari: veteranen Ronald Johansson - gamla Varbergsbilder "Caféer och bagerier"

6 februari: Journalisten och författaren Uno Grönkvist - ”Minns de stora idrotts-legendarerna”.

20 februari: Filmvisning ”De sista skidåkarna”

25 februari, Årsmöte: Kim Holk (tränare) och Daniel Spets (ordförande) Varbergs BoIS Brottning informerade efter förhandlingarna brottningen i Varberg och om det junior-SM som klubben arrangerar i Arena Varberg den 16 mars.

6 mars: Anette Börjesson, - utfrågades av Errol Flysjö om fotboll, badminton och handboll.

Datum ?: Björn Johansson -  bilder ur Ingvar Hellmans fotoalbum.

20 mars: Olle Nordin - livet som fotbollspelare och förbundskapten.

17 april: Varbergs GIF Friidrott - FOLKSAM GRAND PRIX.

18 september: Peter Ideböhn och Måns Lundahl, HK Varberg, - att vara med i Handbollsligans elit.

2 oktober : Sverker Nilsson, välkänd läkare på Neptunuskliniken, - om doping.

16 oktober: Björn Johansson och Jan Nilsson – bilder från O-ringen 1993

30 oktober: Pelle Körberg, tränare för WIC-damerna, och Kent Göransson, tränare för WIC-herrarna - elitsatsningen med både damer och herrar i Superligan.

13 november: Joakim Persson och Fredrik Danielsson - året då BoIS gick upp till Allsvenskan.

27 november: Björn Johansson - bildspelet ”Vi arbetade i Varbergs kommun”.

11 december: Bildspelet Varbergsidrotten 2019 och presentation av Årets Stipendiat 2019 - simmaren Jonatan Carlsson.

2018

,7 februari: Lars Johan Svanström Frillesås BK - vägen mot Elitserien i bandy.

12 februari Årsmöte:  Kujtim Bala, BoIS Fotbolls klubb- och sportchef, med en ovanligt intressant fotbollshistoria, var gäst. Kujtim är född i Veddige och gick från Veddige till BoIS, sedan till Halmstads BK innan han vände åter till BoIS. Han lämnade BoIS för Östersund och var med och förde upp klubben till Allsvenskan, men bytte klubb till Sirius, som också gick upp i Allsvenskan. Men Kujtim gick vidare till Dalkurd, som även de avancerade till Allsvenskan, men utan Kujtim.

21 februari: Adnan Bainca - Unite People, den helt nya fotbollsföreningen i Varberg.

7 mars: Huvudtränaren Joakim Persson och assisterande tränaren Paul Olausson (närmast från Karlstad) - den nya BoIS-fotbollen, som imponerat i cupspelet.

21 mars: Jonas Klavberg – tiden i WIC sedan starten 1985 (33 år)

4 april: Kent Carlsson och Hasse Karlsson – om HK Varberg fr o m bildandet 1973.

18 april: Erika Holst - Veddigetjejen med meriter som ingen annan svensk ishockeyspelare.

2 maj: Daniel Alling – pojken från Grimeton berättade.

9 maj: Jan Hansson och Errol Flysjö - VM-FOTBOLL- ur svensk syn-vinkel fr o m1930.

19 september: Melcher Andersson - Varbergs Motorklubbs verksamhet.

3 oktober: Sven-Ivar Jögård och Errol Flysjö – filmarkivet med idrottsfilmer som VIHF nu har tillgängligt via Internet, tack vare "Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande".

17 oktober: Förra årets stipendiat Sebastian Norberg - om årets tävlingar i triathlon och hur det är att vara en hårt satsande triatlet!

31 oktober: Vinterolympiern Jan Johansson – bobsleigh en sport som är okänd för de flesta.

14 november: Idrottsrådet i Varberg - syfte och primära uppdrag att vara idrottsrörelsens språkrör i dialogen med kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

28 november: Sportchef Håkan Nilsson, Falkenbergs FF, - hemligheten bakom FFFs framgångar i fotboll.

2017

25 januari: Mats Peterson och Christer Sandberg - boulens historia samt dess utveckling i Varberg.

8 februari: Håkan Magnusson - GIFs restaurering av scoutkompexet till Påskbergsgården.

22 februari: Ingemar Stenson, f d handbollsspelare i Heim, – om sonen Henrik Stensons utveckling och stora framgångar i golf.

8 mars: Lennart Johnsson, känd från Radio Halland – kontakter och upplevelser med idrotten.

22 mars: Mathias ”Bult” Larsson – en unik innebandykarriär med bland annat 42 landskamper, proffsspel i Schweiz och SM-guld med WIC.

5 april: Jörgen Wålemark, Varbergs BoIS, - förutsättningarna inför årets säsong i Superettan.

19 april: Sven-Ivar Jögård - ”Svenska idrottsbragder med anknytning till Japan” och Errol Flysjö - information om VIHFs nya klubblokal.

3 maj: Ralf Edström – ett fantastiska fotbollsliv som innefattande bl a två VM-turneringar, mästare i fyra länder och 40 landskamper (15 mål), samt 32 år som radiokommentator.

6 september: Carl-Åke Ahlqvist - ”Vem lade grunden till innebandy och hur gick det till?”

20 september: Jonny Olofsson, känd som "Rock-Jonny" eller "Lassabacka-Jonny" - hans uppväxt och idrottande liv med bl a fotboll, handboll, ishockey och bandy och som musiker under många år i Curts trio.

4 oktober: Reine Almqvist - en fantastiska fotbollskarriär som spelare, tränare och medhjälpare i bland annat IFK Göteborg, Åtvidaberg, IFK Sundsvall, Häcken, Seattle Sounders (USA), Fredrikstad (Norge), Bryne (Norge), Frölunda, Helsingborg, Elfsborg, Landskrona och Svenska Landslaget - över femtio år i elitfotbollens tjänst.

18 oktober: Guidad besök i det nya idrottscentrat "Tresteget" i Trönninge.

1 november: Inger Rathsman (Nilsson), sjukgymnast – hennes friidrottskarriär på 60- och 70-talet i Varbergs GIF med SM-medaljer och landslagsuppdrag. Inger skänkte även sin SM-medalj på 200 m från 1974 till VIHF.

8 november: Ronnie Hellström - en karriär som ledde till utnämnandet ”Världens bäste målvakt”. 170 åhörare på Stadshotellet.

15 november: Jörgen Wålemark och Tobbe Arvidsson - Om BoIS säsong

29 november: Suzanne Gadd, CK Wano, - "Nedläggning eller nytt upplägg i CK Wano".

13 december: Errol Flysjö - Årsavslutning med avslöjande av årets stipendiat.

2016

24 februari Årsmöte: Sven-Ivar Jögård -  under rubriken "Mina idrottsögonblick" berättade han om de stora idrottshändelser som särskilt fångat hans intresse.

9 mars: Torbjörn Nilsson -  ritade och berättade om sin fotbollskarriär på vårt hundrade idrottscafé inför mer än 160 åhörare i Sparbankshallen/Nöjeshallen..

23 mars: Torbjörn Arvidsson och Elias Andersson - BoIS inför den nya säsongen.

6 april: Leif Randers - underhållande fotbollsdomare från Göteborg, känd för sin slagfärdighet

20 april: Filmafton med tonvikt på Cykel-SM 1952. Gäster var gamla Wanocyklister som Clarence Carlsson, Sven Körberg, Sven-Uno Stensson och Karl-Ivar "Burserydarn" Andersson.

4 maj: Bowlaren Martin Larsen - berättade om sitt tävlande runt om i hela världen, inte minst i USA, han är ett respekterat namn i bowlingvärlden.

7 september: Jan Hansson - ”Mina elva OS”, sex sommar- och fem vinter-OS.

21 september: Björn Berggren - idéspruta och rådgivare till många av våra stora idrottsmän, bl a Ralf Edström, Ronnie Hellström, Frank Andersson, "Hoa Hoa" Dahlgren, Bernt Johansson och Stellan Bengtsson.

19 oktober: Lasse Lagerborg - Sveriges mest framgångsrike ungdomsbrottare genom tiderna berättade om sin enastående brottarkarriär vilken omfattar bland annat OS-deltagande 1988 i Seoul, bronsmedalj i EM och flera svenska mästerskap.

2 november: Hasse Karlsson tränare i HK Varberg – berättade om klubbens satsning och det stora publikintresset i ”gamla” Idrottshallen.

16 november: Jörgen Wålemark - berättade han om säsongen som gått och försökte förklara BoIS ojämna form under året. Vi fick även en förklaring till hur BoIS kunde göra sin hittills bästa säsong i Superettan.

30 november: Björn Johansson - visade bilder om "Åkulla - ett sportparadis både vinter och sommar".

14 december: Årsavslut med stipendieutdelning. Diplom och femtusen kronor överräcktes till brottaren André Isberg. Efter stipendieutdelningen var det dags för frågesport. Fem omgångar hanns med och vinnare av årsboken blev Åke Gabrielsson, Ture Andersson, K-G Nilsson, Putte Olsson, Carl-Axel Svensson och Liss Bossmark.

2015

16 februari Årsmöte: Göran Bengtsson -  berättade om sin idrottskarriär, främst som handbollsspelare i Drott och landslaget, samt även som fotbollsspelare i BoIS.

datum ?: Yudith Hernandez, Varbergs GIFs ultralöperska - höll ett personligt och engagerande föredrag/bildspel som verkligen fångade gästernas intresse. 

18 mars: Tommy Prim - förre proffscyklisten berättade, med hjälp av sin tränings- och tävlingsdagbok, om sin långa och mycket framgångsrika cykelkarriär med bland annat två andraplatser i Giro d´Italia.

1 april: Jan Hansson - ”Skratt i fotbollen”! Tillsammans med en panel - och åhörare - berättades glada historier bl a från Varbergsfotbollen.

15 april: Lars-Åke Lagrell - minnen från mångårigt arbete inom Svenska Fotbollförbundet och andra idrottsförbund.

? maj: Carl-Johan Johansson - Historier kring hans insamlande av 20.000 olympiamedaljörers autografer”. Han berättade även lite om projektet med Rekordmagasinets lagbilder och om arbetet med SOK:s hemsida och insamlandet av uppgifter där.

?

16 december: Årsavslut - med stipendieutdelning till ungdomsledaren Susanne Kobel, Varbergs Sim. Hon får stipendiet för att ”under många år utvecklat och stimulerat ungdomar inom simsporten. Hennes ledargärning präglas av idealitet i god svensk idrottstradition”.

I samband med Varbergs Idrottshistoriska förenings sista idrottscafé för året passade föreningen även på att uppvakta de tio medlemmar som svarat för framställningen av den nyutkomna boken om fotbollen i Varbergs kommun. Var och en av de tio medarbetarna förärades ett exklusivare exemplar av boken, med omslag i läder, för sitt gedigna arbete.

2014

8 januari: Christofer Bergenblock, ordf. Fritidsnämnden - om "Varbergs idrottspolitik"

22 januari: Dan Gustafsson - om modern fotbollsträning "Från fotbollstränare till entreprenör".

5 februari: Sven-Ivar Jögård - om vinter-OS, särskilt 1964 i Innsbruck och 1994 i Lillehammer

19 februari: Einar Bengtsson - "allt" om Träslövsläges IF fotboll

24 februari ÅrsmöteStefan Selakovic - utfrågades om sin fotbollskarriär av Errol Flysjö  och önskades lycka till i sin nya roll som "rådgivare" åt proffsaktuella fotbollsspelare.

5 mars: Jörgen Wålemark, tränare i BoIS - synen på BoIS i Superettan

19 mars: Björn Johansson och Jan Nilsson - visade gamla motorsportbilder

2 april: Ronald Johansson - gamla idrottsbilder/filmer

16 april: Vårsavslut med frågesport om fotbolls-VM. Vann gjorde Jan Enarsson, 14 rätt, före Jaan Svensson, 13 rätt. Trea kom Bengt Hultin med 11 rätt!

3 september: Först ut var vår arbetsgrupp som håller på med "En bok om Varbergsfotbollen" som kommer att presentera sitt arbete - så långt de har kommit. Massor av fotbollsbilder kommer att visas - både gamla och nya! Hur kommer boken att se ut, vad kostar den och när blir den färdig?

17 september: Tore Nilsson - ”Man kan om man vill”, inte bara som simmare (bland annat fem guld i paralympics) utan även i andra sporter har Tore nått stora framgångar, bland annat i rullstolsbasket.

15 oktober: Kulturpersonligheten Ronald Johansson – visade bilder på temat ”Affärer och bensinstationer i Varberg”.

29 oktober: Sven-Ivar Jögård - ”Friidrotten för 40 år sedan”

? november: Jörgen Wålemark - om BoIS säsong

26 november: Mikael Arnudd - berättade om den snabba utvecklingen för vår "nya" hockeyklubb Varberg Vipers

10 december: Årsavslut - med stipendieutdelning till kanotisten Klara Andersson, VIHFs förste stipendiat. Juryns motivering till att Klara blev förste stipendiat löd: "Kanotisten Klara Andersson har genom målmedveten träning uppnått världseliten i en av de mest krävande sporterna och siktar nu vidare mot OS 2016."

2013

9 januari: Björn Johansson - Varbergsfilm från 1951 med idrottsinslag, gjord av fotoklubben.

23 januari: Sven-Ivar Jögård - Svart eller vitt? Om Jesse Owens och Joe Louis, hur det var att vara färgad idrottare i USA under 30- och 40-talet.

6 februari: Per-Åke Wilhelmsson - IFK-rörelsen i Sverige, en rörelse som startades 1895 av några skolpojkar genom en insändare i tidningen "Kamraten.

20 februari: Conny Almsenius - BoIS i Superettan , nya läktarbygget och anslaget från Sparbanksstiftelsen.

6 mars: Mikael Martinsson, HNs nye sportchef, - HN - idag och imorgon

20 mars: Jan Hansson - Anders Svenssons fotbollskarriär

3 april: Arne Eriksson - Friidrottsminnen

17 april: Bengt-Åke Bengtsson och Errol Flysjö – Frågesport, en omväxlande frågerunda med 20 frågor om både aktuella och historiska idrottsfrågor. Vinnare blev Rune Andersson med 15 rätt, på andraplats Stig Andersson (263), trea Lars-Ingvar Lindblom (242), fyra Sven-Ivar Jögård (236) och femma Mats Olsson (428).

4 september: Varbergsfotbollens historia, VIHFs stora bokprojekt presenterades av redaktionen

18 september: Solskensolympiaden 1912 - en dokumentärfilm av Jens Lind (58 min).

2 oktober: Errol Flysjö - Varbergs Idrottshistoriska Förening - igår, idag, imorgon.

16 oktober: Sven-Ivar Jögård - Friidrottsgalorna på 50-talet på Påskbergsvallen

30 oktober: Panel med Bosse Pettersson, Lillis Bertilsson och Rustan Carlsson, fotbollsdomare och Jan Hansson, journalist. Moderator Errol Flysjö. - Fotbollsdomarhistorier - de flesta sanna!

13 november: Jan Johansson, Monark - om idrottsstjärnor han mött, bl a Sonny Liston och Ingemar Johansson

27 november: Errol Flysjö synade, tillsammans med Conny Almsenius, BoIS avgående ordförande, säsongerna 2012 och 2013 i Superettan (sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt).

11 december: Leif Johansson och Erik Österberg - ”Arenakusten - om våra idrottsarenor i Varberg".

2012

?

5 september: Sven-Ivar Jögård - Friidrotten i London-OS 2012 - med historiska tillbakablickar.

19 september: Jan Hansson, Borås Tidning, - OS-minnen.

3 oktober: Erik Österberg - idrottsminnen, bland annat från Halmstad.

17 oktober: Roger Djupsjö - organisationen bakom O-ringen, Sveriges största idrottstävling.

31 oktober: Ronald Johansson - gamla Varbergsbilder med idrottsanknytning.

? november: Jan Enarsson, Norvalla, - gamla idrottsplatser runt om i kommunen.

28 november: Errol Flysjö - BoIS första år i Superettan, en svår omställning såväl ekonomiskt som sportsligt.

12 december: Bengt-Åke Bengtsson och Errol Flysjö – Frågesport som vanns av Mats "Slingan" Olsson.

2011

?

5 oktober: Ronald Johansson - Getteröbilder och det blev till och med lite rörliga bilder - en gammal film från fjärde vik visades.